Shelter

Shelter

Uluslararası öğrencilerin, Türkiye’deki eğitim hayatları boyunca barınma ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli seçenekleri bulunmaktadır. Öğrenciler, yerleşkelerin içinde yer alan üniversite yurtlarında, şehrin çeşitli noktalarında bulunan ve KYK (Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu) tarafından yönetilen devlet yurtlarında, özel yurtlarda ya da şehirde kiraladıkları apartman dairelerinde kalabilirler.

Devlet Yurtları ve Üniversite Yurtları

Türkiye’deki devlet yurtlarının tamamı ve üniversite yurtlarının neredeyse tümü kadın ve erkek öğrenciler için ayrı ayrıdır. Odalarda kalan öğrenci sayısı değişken olmakla beraber, ücret tarifeleri genellikle odada kalan kişi sayısına bağlı olarak artabilir ya da azalabilir.

Oda ve ortak kullanım alanlarında bir öğrencinin ihtiyacı olabilecek her mobilya öğrencilere hazır olarak sunulur. Yurtlarda tüm öğrencilerin erişimine açık kablolu/kablosuz internet hizmeti bulunur. Bazı yurtların kendi kafeteryası vardır ve buralarda genellikle kahvaltı ve akşam yemek verilir. Televizyon odası, çalışma odası, mutfak gibi ortak alanlar da öğrencilerin kullanımına açıktır.

KYK tarafından işletilen yurtların aylık ücretleri 2019 yılı için 168 TL ile 285 TL ($ 30 – 40) arasında değişmektedir. Üniversite yurtlarının ücretleri ise her üniversitede ve konaklanan odanın fiziki özelliklerine göre değişiklik gösterir.

Özel Yurtlar

Çoğu üniversite yerleşkesinin civarında özel yurtlar bulmak mümkündür. Özel yurtların sunduğu olanaklar çoğunlukla devlet yurtlarından daha fazladır (örneğin daha yeni ve çeşitli mobilyalar) ancak buna karşılık olarak ücretleri de daha yüksektir.

Özel Yurtları içeren sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Ev Kiralamak

Uluslararası öğrenciler için bir diğer barınma olanağı da ev kiralamaktır. Özellikle üniversitelere yakın semtlerde birçok öğrenci birkaç arkadaşıyla beraber ev kiralar. Konut kalitesi ve sayısı anlamında hızla gelişmekte olan Türkiye’de çok fazla kiralık ev seçeneğiniz olacaktır. Elbette fiyatlar şehirden şehire ve evin konumuna ve özelliklerine göre değişir. Ancak gittiğiniz şehirde bütçeniz ne olursa olsun size uygun bir ev bulabileceğinize emin olabilirsiniz.

Türkiye’deki evler genellikle apartman dairesi şeklindedir. Bu dairelerde yaşam alanı olarak büyük bir salon ve salona ek olarak 2-4 arasında oda bulunur. Evlerin büyük çoğunluğunda balkon vardır. Mutfak evin ayrı bir bölümü olarak yer alır. Evlerin ısınması merkezi sistem ya da daireye özel kombi ile sağlanır. 2019 yılında bazı illerin metrekare başına düşen ortalama kira bedelleri temel alınarak, 90 metrekare bir evin ortalama kira bedelleri aşağıda görülebilir:

Istanbul 1350 TL Gaziantep 990 TL
Izmir 1170 TL Eskişehir 900 TL
Mugla 1350 TL Ankara 900 TL
Zonguldak 810 TL Isparta 990 TL
Çanakkale 900 TL Adana 720 TL
Bursa 900 TL Karabuk 720 TL
Antalya 1080 TL Konya 1000 TL
Myrtle 720 TL Kocaeli 720 TL
Kirsehir 720 TL Giresun 870 TL
Kayseri 850 TL Malatya 990 TL

 

Unutmayın! Ev sahibinizle kira sözleşmesi imzaladıktan sonra ev eşyası almak, abonelikler gibi çeşitli işler sizleri bekliyor.

Ecs Eğitim Danışmanlık olarak, Uluslararası öğrenciler için ilk yıllarda Türkçe’nin daha iyi öğrenilmesi ve çevrenin daha iyi tanınması amacıyla kendilerine uygun bir yurtta kalmalarını tavsiye ediyoruz.

 

Bunun başlıca sebepleri ise şöyledir:

– Yurtta Türk öğrencilerle Türkçe diline daha hızlı adaptasyon sağlanması.

– Henüz arkadaşlık çevresinin iyi tanınmamış olması.

– Okul ve çevreye adaptasyon sağlamada ve derslerinin yoğunluğunu bilmeden ev işleriyle uğraşacak olunması.

– Su, elektrik, doğalgaz, internet, soğutma, yeme-içme gibi giderlerinin sabit olmaması.