Admission Requirements

Admission Requirements

Lisans Programlarına Kabul Koşulları

Türkiye’de üniversitelerin uluslararası öğrenci alımları üniversitelere bırakılmıştır ve her üniversite kendi belirlediği kabul şartları ve kontenjanlara göre uluslararası öğrenci alımı yapar. Bu nedenle Kabul şartları üniversiteye göre değişiklik göstermektedir.

Bu doğrultuda birçok devlet üniversitesi kendi bünyesinde Uluslararası Öğrenci Sınavı (YÖS) düzenlerken, bazı üniversiteler ise uluslararası sınav sonuçları (SAT, IB, ACT vb.) ya da sadece lise diploma not ortalaması ve uluslararası öğrencilere belirledikleri özel şartlar çerçevesinde öğrenci kabul edilmektedir. Vakıf üniversitelerinin büyük bir kısmında ise, YÖS veya Uluslararası sınav şartı aranmaksızın sadece lise diploma not ortalaması ile öğrenci kabul edilmektedir.

Başvuru için gerekli belgeler:

1- High School Diploma Example

2- High School Transcript Example

3- Copy of Passport

4- YÖS, SAT, ACT etc. Exam Result (if any)

5- Passport Photo

Not: Lise Diploması ve Transkript, ülkeniz Dışişleri Bakanlığından onaylı ve ülkenizdeki Türkiye Büyükelçiliğinden/Konsolosluğundan veya Türkiye’de Noter Yeminli Tercüman tarafından Türkçe veya İngilizce Çevirili ve Onaylı olması gerekmektedir.

Yüksek Lisans ve Doktora Kabul Koşulları

Türkiye’deki lisansüstü programlar, mastır, doktora ve tıp programlarında uzmanlık içerir. Her üniversite kendi belirlediği kabul şartları ve kontenjanlara göre uluslararası öğrenci alımı yapar. Bu nedenle Kabul şartları üniversiteye göre değişiklik göstermektedir.

Devlet Üniversitelerinde Mastır Derecesi için, bazı üniversiteler, Türkiye dışında uluslararası tanınan bir üniversiteden lisans derecesine sahip uluslararası öğrencilerden GRE veya GMAT gibi uluslararası bir sınav sonucu ve belirli bir lisans derecesine ek olarak bir yabancı dil sertifikasına sahip olmalarını, bazı devlet üniversiteleri ise sadece lisans derecesi şartı koşmaktadır ve tüm devlet üniversiteleri uluslararası öğrencilere belirledikleri özel şartlar çerçevesinde öğrenci kabul etmektedir.

Vakıf üniversitelerinin büyük bir kısmında ise belirli bir lisans derecesine sahip olmaları koşuluyla sınav şartı aranmaksızın uluslararası öğrenci kabul edilir. Doktora programlarında mastır kabul şartlarına ilaveten Devlet üniversitelerinde Türkçe yeterlilik belgesi ön koşul olarak zorunludur ve öğrencilerin kabulü her üniversitenin şartlarına göre değerlendirilir.

Başvuru için Gerekli Belgeler:

1- Example of Undergraduate Diploma or Graduation Certificate (For Master's)

2- Undergraduate Transcript Example (for Masters)

3- Example of Bachelor's and Master's Diploma (for PhD)

4- Lisans ve Mastır Diploması Örneği (Doktora için)

5- 2 adet Referans Mektubu

6- Copy of Passport

7- Passport Photo

8- Motivasyon Mektubu

9- CV

Note: Diploma and Transcript must be approved by the Ministry of Foreign Affairs of your country and translated and certified in Turkish or English by the Turkish Embassy/Consulate in your country or by a Notary Sworn Translator in Turkey.

Tıp Programlarında Uzmanlaşma

Tıp programlarında uzmanlaşma, üniversitelerin tıp fakültesi ve sağlık bakanlığına bağlı araştırma hastaneleri tarafından yürütülür. Tıp’ta uzmanlaşmak isteyen öğrenciler TUS sınavında, diş hekimliğinde uzmanlaşmak isteyen öğrenciler ise DUS sınavında başarılı olmak zorundadır.